Zimní energie potravin


Zahřívající potraviny bychom měli jíst právě v tomto období zimy. Mezi tyto potraviny patří především ty, u kterých převažuje tzv. „mužská energie“ (v tradiční čínské medicíně označována energií Yang). Právě konzumace těchto potravin pomáhá tělu, aby se prohřívalo, zpevnilo a „stáhlo do sebe“ na přicházející zimu. Tím podpoříte uchovávání své energie na celou zimu a na jaře se budete těšit dobrému zdraví. V zimním období naše tělo potřebuje posílit svou energii, abychom se v pořádku a bez újmy na našem zdraví vypořádali se sychravým, vlhkým a chladným počasím. Tyto potraviny také vřele doporučuji všem lidem, kteří jsou zimomřivý a mají často studené ruce a nohy. Také by měli zpozornět ženy, které se snaží si hlídat váhu nebo dokonce zhubnout. Pokud jsou konzumovány potraviny s hřejivým účinkem, nemůže se stát, že by si vaše tělo začalo ukládat zásoby tuku v těle. Ovšem v opačném případě, kdy zvolíte na zimu cestu ovocných a zeleninových salátů v domnění, že potřebujete jíst „zdravě a mít vitamíny“ vystavujete se reálnému riziku, že vašemu tělu bude zima (jelikož to jsou potraviny s ochlazujícím účinkem Yin) a bude se snažit zahřát se za každou cenu. A právě za cenu ukládání si tukových zásob v podkožních vrstvách. Jestliže jste už opravdu na letní zelenině naprosto závislí i v zimním období, doporučuji si zeleninu před konzumací alespoň rychle ogrilovat třeba na olivovém oleji. Takto připravená zelenina prospěje daleko více než v syrovém stavu. Jak vidíte, je to trochu rozdílný pohled na stravovací návyky než běžně slýcháme. Když navštívíte někde nějakou starou babičku a zeptáte se jí, jak se jedlo v zimě, určitě budete překvapeni, jak to vlastně chodilo. Dříve lidé nejedli v zimě syrovou zeleninu a ovoce, ale vše bylo naopak sušené, vařené, pečené nebo kompotované. Lidé přirozeně věděli, že se v zimě není dobré ochlazovat ale naopak ohřívat. V dřívějších dobách ještě ovoce nebylo nesmyslně znehodnocováno chemickou konzervací, jako je to dnes. A co víc, dříve bylo nemožné se dostat k tropickým plodům, které dnes koupíme opravdu všude. Otázka však je - je to dobře? Je smutné, že se musíme znova učit přirozenosti, která našim tělům prospívá. A je to zapříčiněno tím, že jsme uvěřili reklamám, tlaku trhu nebo potravinářskému průmyslu…  Mnoho dobré energie na celý víkend všem, přeje Pavel