VAŘTE S LÁSKOU: Cuketové rolky s uzeným lososem

Často se u svých klientů setkávám s dotazy na nějaká chutná a přitom zdravá jídla. Ono totiž neznamená, že pokud se rozhodnu jíst zdravě, rozloučím se s lahodnými pokrmy a budu se stravovat jako řeholník. Stačí jen zapojit do přípravy jídel trochu fantazie a nepopírám, i trochu toho kuchařského umění. Z obyčejné cukety, kterou bychom měli do našeho jídelníčku zařazovat hlavně proto, že obsahuje hodně potřebných minerálů, karotenu a vitaminů B komplexu, lze vykouzlit neodolatelnou lahůdku. Cuketa má podobné účinky jako salátová okurka a pomáhá nám zbavit se nadbytečné vody, kterou naše tělo rádo zadržuje, pokud mu neposkytneme dostatečné množství čisté vody nebo nezařazujeme do našeho jídelníčku minerály, jakými jsou vápník a železo. Jídla z cukety by si měli ve větší míře dopřávat hlavně lidé, které trápí dna, revma nebo ledvinové problémy.

Když k nevýrazné, lehce nasládlé chuti cukety přidáme výraznější chuť cibule, uzeného lososa a výsledné chuťové spojení zjemníme sojovou smetanou, budeme příjemně překvapeni! Stačí přibližně čtyřicet minut a pokrm pro dvě osoby je na stole.


Potřebné suroviny: 2 větší cukety, přibližně 150g plátků uzeného lososa, 50g rajčatového protlaku, 1 sojová smetana, 1 velká cibule, 1 polévková lžíce řepkového oleje, čerstvě mletá směs kajenského a černého, pepře, sůl a svazek stonků pažitky na dozdobení.

Samotná příprava: Omyté cukety očistíme a nakrájíme na přibližně 3 – 5 mm plátky. Vnější plátky cuket nakrájíme na kostičky a dáme stranou spolu s očištěnou a na kostičky nakrájenou cibulí. Ve velké pánvi blanšírujeme plátky cuket ve vroucí vodě přibližně 3 až 4 minuty. Poté je vyndáme na vál nebo tác a necháme je okapat na kuchyňském papíru. Po mírném vychladnutí plátky cuket potíráme protlakem, obložíme tenkými plátky lososa nakrájenými na cca centimetrové proužky, srolujeme do rolky a jednotlivé rolky pak spojíme párátky. Nyní rozehřejeme na vysušené pánvi polévkovou lžíci oleje a rolky opatrně opékáme do zlatohněda. Pozor, aby se nám nerozbalily! Opečené rolky vyjmeme, uložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a dáme do tepla. Na pánvi několik minut restujeme kostičky cibule a cuket až příjemně zesklovatí. Poté vmícháme sojovou smetanu, osolíme, opepříme a krátce provaříme. 

Můžeme podávat tak, že na lůžko vytvořené ze směsi cibule, cuket a sojové smetany pokládáme voňavé rolky a dozdobíme pažitkou, kterou si nastříháme na kousky. Pokrm je sytý i bez přílohy, ale pro velké hladovce můžeme v rámci oběda doplnit jedním nebo dvěma kopečky kuskusu.

Dobrou chuť a klidnou neděli

vaše Svatava