Fazolky nakyselo

Na farmářském trhu jsem zahlédla čerstvé fazolové lusky, neodolala jsem a hned si jich pořádnou hrst koupila. Fazolové lusky jsou totiž bohaté nejen na vlákninu, ale také na proteiny. Fazolky nakyselo jsem jedla naposledy snad někdy v dětství. Maminka je na jaře dělávala hlavně kvůli babičce, která je měla moc ráda. Takže dnes mám pro vás jedno vzpomínkové jídlo. Jen s trochu jinými ingrediencemi. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já.


Potřebné suroviny: 400 gramů fazolových lusků, 1 kostka zeleninového vývaru bez soli , ½ cibule, pár nadrobno nakrájených lístků libečku (ale stejně tak můžete použít kopr nebo petrželku), 1 vrchovatou lžíci přepuštěného másla, 1 polévkovou lžíci pohankové mouky, krabičku sojové smetany, 1 lžíci kukuřičného sirupu (možno použít i třtinový cukr, toho však méně), citronovou šťávu nebo jablečný ocet a sůl. 

Samotná příprava: Fazolky nakrájené na tenké šikmé plátky vložíme do vroucího zeleninového vývaru, lehounce osolíme a dusíme do změknutí. Mezitím si nakrájíme nadrobno půlku cibule, zpěníme ji na přepuštěném másle, přidáme pohankovou mouku a krátce osmahneme. Poté přidáme nadrobno nasekaný libeček, zalijeme sojovou smetanou, přilijeme trochu zeleninového vývaru z fazolek a povaříme tak 20 minut. Poté vzniklou omáčku dobře rozšleháme ponorným mixerem, vmícháme dušené fazolky, ochutíme citronovou šťávou nebo octem, kukuřičným sirupem, zlehounka osolíme a za stálého míchání chvíli společně povaříme. 

Jako přílohu použijeme uvařené nové brambory, které na talíři při podávání lehce rozmáčkneme vidličkou a polijeme omáčkou s fazolkami.

Pohodový nedělní podvečer a úspěšný nadcházející týden

vaše Svatava