Skořice

Skořice se v podobě nutriční přísady stala v USA velmi populárním doplňkem. Je levná, nezávadná a s prokazatelnými zdravotními přínosy. Většina lidí ji užívá i v podobě kapslí. Ještě účinnějším způsobem, jak využít její prospěšnosti, je přidávat ji do koktejlů nebo z ní vařit čaj.

Který druh skořice je nejlepší? Pokud jste se někdy zajímali o rozdílnost dostupných druhů skořice, pravděpodobně jste zaznamenali, že jeden její druh je tmavě hnědý, zatímco druhý je žlutohnědý. Tyto dva druhy skořice pochází skutečně ze dvou druhů rostlin. Druh cassia, používaný například v kari koření a v čínské a korejské kuchyni, je tmavě hnědý. Varianta s názvem zeylanicum má světlejší barvu a pochází z Ceylonu. Předmětem klinických pokusů a studií byla tmavě hnědá odrůda skořice. Tato je odedávna používána v čínské, ájurvédské a řecké medicíně jako prostředek proti diabetu a trávicím potížím. Je to rostlina, prozkoumávaná v mnoha významných studiích, prováděných hlavně v Pákistánu a monitorovaných zdravotními organizacemi z USA a Holandska. 

Odborné studie o skořici Jedna z prvních studií se zajímala o skořici jako léčivý prostředek proti diabetu - byla podávána v denním množství 1, 3, nebo 6 gramů po dobu 40 dní. Vědci v Pákistánu zjistili u lidí s diabetem tyto účinky:
  • hladina cukru v krvi se snížila o 18-29% (to představovalo pokles o 1-2,5 mM)
  • LDL cholesterol poklesl o 7-27% 
  • celkový cholesterol se snižoval o 12-26% beze ztráty ochranného HDL cholesterolu
  • hladina triglyceridů se snižovala o 23-30%

Přínosy užívání skořice vždy trvaly i po ukončení jejího užívání. To znamená, že pokud je skořice užívána pravidelně, není nutné ji brát každý den, aby se dostavily všechny přínosy v podobě snižování krevního cukru a hladin LDL cholesterolu a triglyceridů. V zájmu vyvolání léčebného účinku skořice je však nutné zmínit závěr jedné nedávné studie, která nezaznamenala téměř žádné účinky po 14 dnech jejího užívání. Podle všeho je potřeba s užíváním vydržet alespoň po dobu 40 dnů, než si můžete dovolit přestávky a přitom využívat její ochranné účinky. Od první publikace studií z Pákistánu v roce 2003 se na účinky skořice zaměřilo nejméně 52 dalších odborných prací. Většina oponentur se opírala o věcné tvrzení, že samotná skořice nemůže dostatečně upravit plně rozvinutý diabetes. Pro diabetiky by ale mohla skořice být jednou z mnoha různých cest léčby. Je ale potřeba upozornit, že lidé, kteří užívají léky, jako je inzulin nebo přípravky na zředění krve, by měli napřed konzultovat se svým lékařem, než začnou užívat větší množství skořice. 

Skořice přidávaná do kokteilů (smoothies) Je hlavně důležité si uvědomit, že neplatí, že čím víc skořice, tím lépe. Optimální denní dávka bývá kolem 3 gramů. Je to množství menší než čajová lžička - optimální množství, vhodné na větší sklenici. Pokud chcete kupovat skořici ekonomicky, zvolte si balení ve větším množství. V tom případě ji však uchovávejte v utěsněné nádobě, aby si uchovala svou čerstvost. Hodně receptů na koktaily se zmiňuje o možnosti přidávat skořici pro „obohacení chuti“, ale je dobré si zvyknout přidávat jednu čajovou lžičku na dvě sklenice nápoje. Její přidání ještě před mícháním zvyšuje aroma a příchuť, avšak můžete občas posypávat i povrch jako ozdobu. Originál článku: http://www.naturalnews.com/028009_cinnamon_smoothies.html


Skořice jako lék i oblíbené koření - Ing.Zdeněk Rozehnal 

 Při přípravě pokrmů se obvykle bez koření neobejdeme. Některé druhy však mimo to, že dodají jídlu specifickou chuť i aroma, mohou působit na lidské zdraví. Typickým příkladem je skořice, kterou považovali za zázračnou již staří Řekové a Egypťané. Přírodní medicína jí připisuje blahodárné účinky na organismus, a tak může být nejen lékem, ale i prevencí. Skořice je všestranně využitelná. Vyrábí se z ní různé oleje, masti či tinktury, dokonce může být i přirozenou vůní v bytě, ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. V kombinaci s medem je dle rad, které se tradují z generace na generaci, zaručeným receptem na to, jak snadno porazit angínu nebo chřipku. O všem se dozvíte na řádcích níže. 

Skořice je kůra stromu Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle toho se rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje i jako koření své plody – nazývané kassiové květy). Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny. Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červeno-žluto-hnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně. Správné skladování skořice je velice důležité pro zachování typické vůně i chuti. Svitky je proto vhodné vložit do skleněné nádoby, která jde uzavřít, a tu posléze uchovávat při pokojové teplotě na místě, kde nebude na skořici pražit slunce. U mleté skořice se může postupovat stejně, tedy přesypat ji do nějaké nádoby, případně postačí dbát na to, aby sáček nezůstal otevřený – opatří se třeba sponou či gumičkou. 

Skořice jako lék pomáhá i v boji proti rakovině V otázce využití skořice jako léku se v poslední době hovoří především o účincích spjatých s potlačováním tvorby a projevů rakovinotvorného bujení. Skořici se v tomto ohledu připisuje schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. V podstatě se skořice dokáže postarat o to, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Mimo tohoto zaměření se vědci zabývají i otázkou vlivu skořice na cukrovku 2. typu. Stále více se tak objevují výsledky, které poukazují na to, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru. 

Obecně však skořice jako lék pomáhá:
  • zlepšovat trávení
  • při nevolnosti
  • proti nachlazení
  • odstraňovat bolesti svalů a kloubů
  • snižovat projevy revmatismu
  • v boji proti infekci
  • v boji proti celulitidě
  • snižovat špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporovat apetit
  • mírnit menstruační potíže
  • mírnit kašel
Podporuje funkci mozku Už samotná vůně zvyšuje vaši mozkovou aktivitu. V jednom výzkumu bylo zjištěné, že při konzumaci skořice a vnímání její vůně, se testovaným dobrovolníkům zlepšila paměť a pozornost při práci. Největší pozitivní účinky byly zaznamenané při úkolech, kde bylo třeba použít obrazovou paměť. 

Prevence proti trombóze Mnoho vědeckých studií potvrzuje, že přispívá k ředění krve a zabraňuje tak vzniku krevních sraženin. Lékaři by měli pacienty, kteří užívají léky na ředění krve, varovat, aby skořici nekonzumovali, a pokud používají potravinové doplňky, neměla by být skořice součástí jejich obsahu. Mohlo by to v kombinaci s léky způsobit značné zdravotní problémy. 

Baktérie, viry a plísně Je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Esenciální oleje z tohoto koření, dokážou zastavit mnoho typů bakterií a plísní. Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotikum. 

Hlídač hladiny cukru Lze ji zařadit i mezi silné antioxidanty. Dokáže pečlivě hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit, a tím mu ulehčí od zdlouhavého vstřebávání sacharidů. Ve studiích bylo prokázané, že snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 %. Dokáže správně spouštět inzulín. Pozitivní účinky se prokázaly už při konzumaci 1 gramu denně. 

Tlusté střevo a zažívání Bezesporu je výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů. Z těch nejdůležitějších je to hlavně mangan. Vápník a vláknina pomáhají z těla vylučovat nadmíru soli a škodlivin. Díky pravidelné stolici tak působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Je vhodná pokud vás bude trápit plynatost, zácpa nebo průjem. Jedině těhotné ženy by skořici měly konzumovat jen velmi málo. 

Srdce a ateroskleróza Díky pozitivním účinkům na tlusté střevo, dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocnění srdce a aterosklerózy. 

Zahřeje vás na duši i po těle Má neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte si trochu skořice přidat do čaje. Díky svému unikátnímu složení je skořice typickým kořením podzimního a zimního období. Dokáže totiž prohřát organismus, který je chladem sužován, a mimo to má již zmiňované antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém. 

Usnadňuje skořice hubnutí? Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí. Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se. Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně nastavené diety. 

Skořice a med = účinná prevence nachlazení Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena. Více Tip: med a skořice jako lék – připravte si 1 polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní zhruba necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citronové šťávy, opět zamíchejte a zkonzumujte. Ulevit od projevů nachlazení by se vám mělo již druhý či třetí den, kdy si tuto zázračnou medicínu budete dopřávat, a to ráno i večer.

Skořice jako tajemství krásné pleti Nejen v léčitelství je skořice upřednostňována jako jedna ze zcela přírodních možností, kterou lze dosáhnout pozitivních změn. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice. Málokdo tuší, že v tomto ohledu byla skořice považována za zázračnou mnohem dříve než právě při terapii různých zdravotní obtíží či v kuchyni při přípravě pokrmů. Na strie a zpevnění kůže neexistuje nic spolehlivějšího, než je krém se skořicí. Jelikož je prokázáno, že skořice umí regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu, hovoří se o ní nejčastěji v souvislosti s potlačováním projevů celulitidy, a to s pomocí speciálních zábalů, kdy je skořicový krém nanesen na postižená místa, aby odbourával škodliviny nahromaděné v pokožce. Celá snaha se následně podporuje stlačením končetin v bandážích a působením na lymfatické cévy. Tuto proceduru dnes nabízí téměř každý kosmetický salón, podobně se však o svou pokožku můžete postarat i doma. Skořicovou mast si můžete obstarat v lékárně, nebo si směs na zábal vyrobit ze snadno dostupných ingrediencí – jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice. Tip: skořicový zábal pro lepší vitalitu pokožky a podporu boje proti celulitidě – smíchejte kelímek bílého jogurtu s 2 lžícemi tvarohu, 1 lžičkou olivového oleje a cca 5 lžičkami mleté skořice. Pokud bude výsledek příliš řídký, zahustěte ho ještě tvarohem. Poté naneste na nohy a ty pak následně zabalte do potravinové fólie a ručníku. Pusťte si příjemnou hudbu, zapalte svíčky a alespoň hodinu takto relaxujte. Výsledek poznáte již po 3 opakování. 

Kdo by skořici neměl konzumovat? I když je skořice tak vítaným přírodním pomocníkem při zlepšování zdravotního stavu, nedoporučuje se její konzumace (případně jen zřídka, a to ve velmi malém množství) těhotným ženám, které by se ostatně měly vyvarovat víceméně jakémukoliv ostrému koření. Mimo to může u citlivých osob vyvolat i alergické reakce (při nadměrné konzumaci), jako jsou vyrážky a podobné nepříjemnosti. Proto i u skořice platí – všeho s mírou. Skořice byste tak neměli jíst více jak 4 gramy denně.



Alzheimerova choroba – k prevenci i léčbě by mohla být užitečná skořice - 
John Phillip V časopise the PLoS ONE vyšel článek o tom, že skořice – koření dostupné v kuchyních celého světa, by mohla být důležitým prostředkem pro prevenci Alzheimerovy choroby. Jeho autoři jsou vědci z Izraelské univerzity v Tel Avivu. Četnost výskytu Alzheimerovy choroby se zvyšuje exponenciálně a dnes už postihuje zhruba každého osmého člověka ve věku nad 65 let. Výzkum prováděný v Izraeli vycházel z předpokladu, že tato devastující nemoc bývá následkem metabolického poškození mozku a někteří ji označují jako „diabetes III. typu“, neboť při ní bývají mj. snížené hladiny inzulínu v mozkových tkáních. Poslední studie prokázala, že látka z kůry skořicovníku, nazývaná CEppt, dokáže zastavovat progresi onemocnění. Vědci došli k závěru, že extrakt ze skořice dokáže potlačovat škodlivé působení toxinů, které se nachází v mozku nemocných. Léčivé schopnosti skořice přitom byly známy už v biblických dobách, kdy kněží využívali tohoto koření k ochraně před infekčními chorobami. Antivirové vlastnosti pak byly potvrzovány i moderním výzkumem a to byl podnět k dalšímu zkoumání extraktů ze skořice z ohledem na možnosti zastavení progrese Alzheimerovy choroby. V rámci vyhodnocení léčivých účinků vědci izolovali ze skořicové kůry složku CEppt a z ní si připravili vodný roztok pro vědecké experimenty. Tento roztok byl přidáván do krmení pokusných myší, u kterých byly předtím upraveny geny tak, aby se u nich vyvolala agresivní forma Alzheimerovy nemoci. Po čtyřech měsících podávání extraktu vědci zjistili, že další průběh choroby se podařilo dramaticky zpomalit, takže aktivita a délka života sledovaných myší byla pak srovnatelná s kontrolní skupinou zdravých jedinců. Kromě těchto příznivých účinků vědci zjistili, že extrakt ze skořice dokáže rozrušovat shluky proteinu amyloid. Vedoucí výzkumu prof. Michael Ovadia věří tomu, že CEppt je významný nejen pro zastavení progrese Alzheimerovy choroby, ale dokáže narušit i shluky jinak nemocných buněk, které se zformovaly. I mnoho jiných přírodních látek, jako jsou např. resveratrol, kurkumin nebo borůvky, se ukázaly být slibné pro prevenci této devastující formy demence. Avšak jen terapie s využitím extraktu skořice dokáže odvrátit onemocnění i poté, co už bylo diagnostikováno. Prof. Ovadia komentoval výsledky dosavadního výzkumu takto: „Naše zjištění se ukazují být mimořádně slibná. Zatímco farmaceutické firmy vyvíjí syntetické substance proti Alzheimerově chorobě, námi využívaný extrakt nejenže nemá žádné vedlejší škodlivé účinky, ale je to navíc bezpečná přírodní substance, kterou lidé konzumují už tisíce let.“ Vědci však v závěru své studie neposkytují návod, jaké množství skořice je vhodné denně zkonzumovat, aby se dostavily ty nejlepší výsledky. Odborníci na výživu ale už delší dobu doporučují používat skořici přidáváním do jídel nebo brát extrakt ze skořicové kůry v podobě potravinového doplňku v množství 500 mg. Skořice se tedy stává přírodním prostředkem, který by mohl být klíčový pro prevenci i léčbu Alzheimerovy choroby. 
 Originál: http://www.naturalnews.com/033246_cinnamon_Alzheimers.html Více: Učinkuje skutečně léčba medem a skořicí? Co je dobré o tom vědět  ------------------------  Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/skorice-a-jeji-lecive-ucinky/


zdroj: http://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/skorice-a-jeji-lecive-ucinky/