Jak se stát vegetariánem?

Vegetariánství a veganství je stále hodně menšinová záležitost. Většina lidí si pořádné jídlo bez masa nedokáže vůbec představit. Ale v posledních letech stále roste skupina těch, kteří přemýšlí, jak změnit svůj životní styl a stát se vegetariánem. Jenže tuto touhu většinou nerealizují a nebo skončí někde na půl cesty. Podívejme se na to, jak by se při této významné proměně mělo postupovat, aby byla trvalá.

1. jestliže se chceme stát vegetariánem, tak nesmí to být jen náhlý módní impuls a nebo tlak okolí. V obou těchto případech změna nemá smysl a hlavně nevydrží. Musíme vědět proč chceme přestat jíst maso. Jsou za tím morální či etické důvody, jako je například ochrana zvířat? A nebo doufáme, že odstranění masa z jídelníčku pomůže našemu zdraví? Ale nestačí si jen říci, že to či ono je ten správný důvod. Záležitost si na začátku musíme velmi pečlivě nastudovat, čili například zjistit jak vypadají velkochovy zvířat či co všechno dělá maso a masné výrobky v lidském těle.

2. když už víme, proč se chceme stát vegetariánem, musíme si také uvědomit, že změna není úplně jednoduchá. Nahradit v jídelníčku maso něčím jiným není velký problém. Potíž je spíše ve vytvoření opravdu vyváženého jídelníčku. Ten, kdo si vegetariánství představuje jako každodenní konzumaci smažáku s hranolkami a kečupem či tatarkou, je na velkém omylu. Přesněji může se takto nějaký čas stravovat, ale dlouhodobě to znamená stejně návrat k masu a nebo velmi závažné zdravotní problémy. Takže bezpodmínečně si musíme zjistit, co naše tělo potřebuje a jaké bezmasé produkty mu musíme pravidelně dodávat – nesmíme zapomínat na luštěniny, celozrnnou mouku, oříšky, vejce, mléčné výrobky a také různé kroupy, pohanky, jáhly a jiné kaše.

3. raději začínejme pomalu. Je sice opravdu hezké vykřiknout, od zítřka si nedám ani gram masa, ale většinou takovýto radikalismus má velmi krátkodobé trvání. Převážně skončí ve chvíli, kdy někdo blízký udělá naše milované jídlo a nebo nás známí pozvou do restaurace, kde budou hodovat u různých lahůdek a my budeme ze zoufalstvím koukat na misku salátu, který nám ve skutečnosti nechutná. Tělo je lepší postupně odnaučit na chuť masa. Po několika týdnech nám samo začne naznačovat, že mu vlastně maso moc nechutná. Ale pokud se chceme stát vegetariánem, tak nesmíme zapomínat na pestrost. Bez nastudování a nákupu různých bezmasých receptů se budeme motat buď v kruhu výše uvedeného “smažáku” nebo nesmyslné konzumace natrhaných salátů bez vůně a chuti. Vegetariánství hodně stojí na správném a originálním dochucování pokrmů.

A tip na konec – nehádejme se s lidmi kolem nás, nepřesvědčujme je ani jim jejich jídelníček nekritizujme. Díky tomu budou naše rozhodnutí respektovat. Pokud budeme militantně agitovat, tak se nám to vrátí jako bumerang a budeme neustálým cílem různých zlomyslností (včetně podstrkávání masa v zeleninových jídlech) a posměšků.

PS: a když už pomlouváme masožrouty, kolik z vegetariánu, křičících, že zabíjíme zvířata, která to cítí se pomodlil, skutečně pomodlil a poděkoval mrkvi za to, že ji může sníst? Asi proto, že kráva bučí hlasitěji než mrkev?