Jedno čínské přísloví říká: „Pokud máš jen dvě mince, kup za tu jednu chléb a za tu druhou květinu. Ta první ti dá život a ta druhá jeho smysl.“ Jídlo je naše hmotné či, které stejně jako energii v prostoru vnímáme, ale nejenom to, my je i přijímáme do svých těl. Strava je jedním z úkonů plným různých společenských zvyklostí, způsobů chování a návyků. Ovšem musíme jíst, abychom žili. Díky tomu je kuchyně taky po vstupu do domu či bytu ta nejdůležitější místnost v domě.
Proto hned na začátek má-li padnout rozhodnutí zda mít svou vlastní kuchyň s stravovnu či jídelnu - neváhejte. Jde sice o dlouhodobou investici, ta se však vysoce vyplatí. V dnešní době jsou na tom relativně výhodně bussines centra, kde je většinou postavena jídelna nebo je v okolí množství dalších podniků stravovacích. Ne zrovna burgerových. Zde nedoporučuji stravování ani svému největšímu nepříteli, natož pak manažerům či snad dělníkům pokoušejícím se nasytit.
Atributy pro správnou jídelnu jsou: světlo, prostor a vzduch. Můžete-li, umístěte ji někam na západ. Stejně tak i malou kuchyňku pro vaše zaměstnance. Západní sektor je ideální. Sever je vodou – bude vám způsobovat mnohdy nekončící opravy potrubí a průsaky vody. Jih je zase ohněm – příliš mnoho energie bude přispívat k četným drobným a o to nepříjemnějším nehodám.
Vaše místnost pro stravování nemusí být zrovna výstavní galerií, ale několik pěkných obrázků a květin se hodí vždy. Pozor! nezapomeňte, že nyní pracovník odpočívá a přijímá potravu. Nechtějte mu při tom podsunout sdělení, že vaše firma je ta nej, jak tomu mnohdy na pokyn našich marketingových guru mnohdy bývá i na wc. Tím ho spíše odsunete někam úplně jinam. Nechme lid žít a on se Vám odmění.
Nebudeme se zde rozepisovat, že dobrý kuchař udělá více práce pro blaho kolektivu než průměrný kuchař a než hrozný kuchař. Stejně tak úklid. Čistota nejenom půl zdraví, ale i mysl pozvedá.
Co se týká doplňkových prostor v menších firmách nemusí se nutně chlubit vybavením jako celozávodní kuchyně. Stačí automat na kávu a mikrovlnná trouba. Nutné je však mít nějaké nádobí pro ohřev v mikrovlnné troubě. Také několik příborů a kávových či čajových souprav. Stejně tak nezapomeňte na dřez s vodou na umytí špinavých hrníčků.
Apropó! Zaveďte od počátku nesmlouvavě tvrdou realitu dne, že kdo jí a pije, tak si i sám myje! Po sobě. Když začnete z lásky k bližnímu mít po ostatních skončíte jako ten převozní z pohádky o Plaváčkovi. A umýval a umýval…
Potřebujte feng - shui poradce? Chcete si zařídit firmu, dům, podle kriterií, která jsou ověřená již tisíce let? S přihlédnutím k vaší individualitě? Svůj požadavek napište na info@pei.cz.